Nieuws

Share

Voldoet uw webshop al aan de verstrengde garantieregels?

Tijdens de coronapandemie stapten traditionele winkels meer dan ooit over naar een online webshop. Met de kaap van 60.000 webshops binnen België in zicht, moest men de wetgeving noodgedwongen moderniseren. Richt uw webshop zich op consumenten? Dan gelden er sinds 1 juni verstrengde garantieregels. Met de Economische Inspectie op de loer, lijsten wij de veranderingen opnieuw voor u op. Wil u boetes voorkomen? Zorg er dan voor dat uw  algemene voorwaarden geüpdatet zijn. Uw PIA-adviseur helpt u er graag bij.

 

De bewijslast bij defect ligt nu bij u.

De gekende wettelijke garantietermijn van 2 jaar blijft de basis. Maar er zijn enkele belangrijke elementen binnen deze regelgeving gewijzigd.

Kocht een consument een product bij u dat binnen de 6 maanden defect ging? Dan kon hij dit verhalen als een gebrek dat al bestond bij de levering. Er was wel een nadeel voor de klant. Hij moest namelijk kunnen aantonen dat het defect toen al aanwezig was. Een moeilijke taak voor de koper, waardoor uw onderneming vaak geen herstellingen of vervangingen moest uitvoeren.

Sinds 1 juni is deze termijn van 6 maanden opgetrokken naar de volledige garantie van 2 jaar. Daarbij is de bewijslast ook verlegd naar uw onderneming. U zal dus als onderneming moeten aantonen dat, het defect is aangebracht door de consument. En dit voor de volledige garantietermijn van 2 jaar! Een lastige opdracht, die tot gevolg heeft dat u meer herstellingen of vervangingen zal moeten uitvoeren. Met alle bijbehorende extra kosten.

Er is ook goed nieuws. Op de verkoop van tweedhandsproducten blijft de garantietermijn beperkt tot 1 jaar. U moet uw klant hier wel uitdrukkelijk over informeren.

Uitbreiding tot digitale producten

De verstrengde wetgeving spits zich nu ook toe op het digitale luik. Sinds 1 juni bent u als onderneming verplicht de garantietermijn van 2 jaar ook aan te beiden voor  digitale producten of diensten.

Voorbeelden hiervan zijn:
– Besturingssystemen van tablets of smartwatches
– Apps
– Streamingdiensten
– E-books
– Videogames

Daar komt nog bij dat u als verkoper updates moet voorzien voor uw product of dienst. Met andere woorden: het verkochte digitale artikel of service moet tijdens de volledige garantietermijn goed blijven functioneren.

Commerciële garantie

U mag naast de wettelijk garantie -volledig vrijblijvend- altijd aanvullende of bijkomende garanties aanbieden. Zo kan u de garantietermijn verlengen tot 3 of 4 jaar. Extra diensten mogen worden toegevoegd in uw garantiebeleid. U kan er voor kiezen om uw garanties te laten gelden in B2B relaties en niet enkel B2C. Dergelijke aanvullingen vallen onder de noemer “commerciële garanties”. Ook die categorie onderging een aantal wijzigingen.

De tekst moet in een begrijpbare taal zijn opgesteld. Naast uw commerciële garantie, is een verwijzing naar de wettelijk garantie altijd verplicht. Er moet een duidelijk overzicht zijn van uw naam, adres, op welke manier de consument beroep kan doen op de garantie, waarop de garantie geldt en met welke voorwaarden de consument rekening moet houden.

Extra: Het is sinds 1 juni verboden om uw aanbiedingen mooier te maken dan ze zijn. Uw advertentie mag niet afwijken van de werkelijkheid, ook niet in de gekende ‘kleine lettertjes’ (van uw algemene voorwaarden).

Pas uw algemene voorwaarden aan

De nieuwe regels zijn intussen al een kleine 2 maand van kracht. Het is dus belangrijk dat u zich niet enkel houdt aan deze wijzigingen, maar ook uw algemene voorwaarden op uw webshop aanpast in functie van de verstrengde garantieregels. Doet u dit niet? Dan kunnen er boetes van de Economische Inspectie volgen.

Wacht dus niet langer. Laat uw algemene voorwaarden grondig onder de loep nemen. Onze Legal Experts helpen u graag verder bij deze oefening. Contacteer vandaag nog een Fidiaz-kantoor in uw buurt.

Doe je zaak groeien. 

Al meer dan 48 jaar lang begeleidt en adviseert Fidiaz bedrijven en ondernemers op het vlak van boekhouding en fiscaliteit. Kom nu te weten hoe wij jouw zaak versterken.

Plan een afspraak