Ondernemer in de kijker

/
Boekhouden

/
Keerbergen

Share
Peter Devos, Devos Kleding

"Dat tikkeltje persoonlijk worden, zonder te overdrijven"

Al 25 jaar staat Peter Devos (52) mee aan het roer van Devos Kleding, een speciaalzaak voor herenmode die hij samen met zijn broer overnam van hun ouders. Peter trekt de administratie en werkt geregeld mee in de verkoop. Tien jaar geleden besloot hij zich te laten bijstaan door BlueGround. 

Wie Devos Kleding in Lennik zegt, zegt kostuums. Maar dat bevalt zaakvoerder Peter Devos maar matig. Want in de zaak, die hij runt samen met zijn broer Patrick, kan elke man terecht voor het totaalplaatje: schoenen, das, hemd, sokken, … Van klassiek over sportief tot casual chic. Wie Devos Kleding in zijn adamskostuum binnenwandelt, stapt gekleed als een heer weer buiten.

Toch is de connotatie begrijpelijk: de winkel is een walhalla van kostuums in alle mogelijke tinten en stoffen. Aan kop van een gedreven team van elf verkoopsters en naaisters bieden de broers maatwerk en gepersonaliseerde pakken aan, maar ook de betere, in het eigen atelier gratis op maat aangepaste confectie. Zo’n huis van vertrouwen leiden, vergt een bom energie.

"Je zaak rechthouden, kan alleen jijzelf, maar met een kantoor als BlueGround aan je zij, wordt het wel lichter om te dragen."

Peter Devos

Peter Devos

Peter Devos

Het zelfstandigenleven is mij en mijn broer met de paplepel ingegeven. Onze ouders zijn in 1962 met de zaak begonnen, onze vader was meester-kleermaker. Onze moeder stond in de winkel. Toch was het voor mij niet evident om in het bedrijf te stappen. Als kind van zelfstandigen had ik gezien hoe weinig tijd er overbleef voor de kinderen, en dat het werk nooit stopte. Ik ben dus iets totaal anders gaan studeren: ik ben fiscalist. Bij mijn broer was het een ander verhaal: als kind al was hij gepassioneerd door het metier. Hij was voorbestemd om Devos Kleding voort te zetten.

De stap naar een boekhoudkantoor hebben we lang kunnen uitstellen omdat ik zelf boekhouder ben. Tot de overheid tien jaar geleden op de proppen kwam met de notionele-intrestaftrek, de aftrek van fictieve intresten. De wetgeving en de boekhoudsystemen waren intussen zo sterk geëvolueerd, dat ik de verantwoordelijkheid niet meer wilde nemen om de balans nog zelf in te dienen. Ik wilde iemand naast me die de finesses kende. En dat niet alleen in fiscaliteit, maar ook in familie- en ondernemingsrecht, successieplanning, … Dat werd Etugest, intussen BlueGround.

"Ze voelen goed aan wat voor kleinere familiebedrijven van belang is."

De keuze voor BlueGround was vrij logisch. Het moest een klant zijn. Vennoot Alain Van Wichelen stond in de winkel een pak te passen. “Alain”, zei ik, “ik zie het niet meer zitten alleen. Willen jullie me helpen?” Et voilà.

Een goede boekhouder is creatief. En proactief. Bij BlueGround kennen ze mijn dossier. Ze houden de actualiteit in de gaten en verandert er iets in de wetgeving dat voor jou van belang is, dan komen ze er zelf mee af.

Onze boekhouder combineert professionalisme met integriteit en menselijkheid. Dat tikkeltje persoonlijk worden, zonder te overdrijven. Ik voelde me onmiddellijk goed bij BlueGround. Je voelt dat het kantoor aan het doorgroeien is, maar toch bewaren ze het familiale. En voelen ze nog steeds goed aan wat voor kleine en middelgrote familiebedrijven van belang is. De communicatie stroomt er intern ook goed door. Niet alleen mijn dossierhouder is op de hoogte van het reilen en zeilen in mijn zaak, ook de vennoten zijn mee. En heb je een vraag, dan wordt daar direct gehoor aan gegeven.

Peter Devos

Peter Devos

Het cliché van de droge fiscalist gaat absoluut niet op voor BlueGround. Eerst stond ik niet achter de recente naamsverandering naar “BlueGround”, een verwijzing naar de ertslaag waar men diamanten delft. Maar nu vind ik dat de naam de lading veel beter dekt: BlueGround probeert echt mee te denken met zijn klanten tot in de essentie van hun onderneming. Ze begríjpen onze zaak echt.

Dankzij onze boekhouder is onze successieplanning nu al uitgestippeld. Successie moet je plannen als je actief bent. In ons geval zijn er vier potentiële opvolgers, die nog te jong zijn om nu al te weten of ze in de zaak willen stappen. Maar de mogelijke scenario’s liggen vast. Het is BlueGround dat daar voor ons de koe bij de hoorns heeft gevat.

"Ze denken mee tot in de essentie van je bedrijf"

Sinds we bij BlueGround zijn, is mijn nachtrust er zeker niet slechter op geworden. Een zaak leiden, kun alleen jijzelf. Jij moet de eindbeslissing nemen, dus die zorg blijft. Maar BlueGround biedt telkens onderbouwde opties. Dus ik voel me goed ondersteund.

Ik herinner me nog goed die keer op een zakelijk diner met BlueGround. Bleek dat vennoot Carine Vanroy net als ik vijftig werd. “We vieren samen onze verjaardag”, zei ze. “Daar meent ze niets van”, dacht ik. Maar nee, de dag erna kreeg ik al een mailtje: met de efficiëntie die ook typisch is voor BlueGround tekende ze meteen de krijtlijnen uit voor het feest. Het werd een topavond.

Doe je zaak groeien. 

Al meer dan 48 jaar lang begeleidt en adviseert Fidiaz bedrijven en ondernemers op het vlak van boekhouding en fiscaliteit. Kom nu te weten hoe wij jouw zaak versterken.

Plan een afspraak