Nieuws

Share

Het VVPRbis-stelsel nu toch toepasbaar voor uw VOF of CommV opgericht sinds 01 juli 2013

De VVPRbis-saga krijgt opnieuw een vervolg . Na de vele discussies en uitspraken is de kogel dan toch door de kerk. Heeft u sinds 1 juli 2013 een VOF of CommV opgericht met een lager kapitaal dan de minimumvereiste? Dan kan u eindelijk mee genieten van het VVPRbis-regime voor dividenden toegekend vanaf 01.01.2022.

Het VVPRbis-stelsel blijft wijzigen

Het fiscaal gunstregime voor dividenden kreeg in 2013 een duidelijk kader. Doorheen de tijd volgden de nodige wijzigingen. Een overzicht van deze wetswijzigingen vindt u terug in deze blog.

Minimumkapitaal niet langer een vereiste

Sinds 21 januari beweegt er heel wat rond de dividenden die uw vennootschap toekent vanaf 1 januari 2022. Zo heeft men het VVPRbis-artikel volledig vervangen. Er gelden dus nieuwe voorwaarden op dividenden toegekend of betaalbaar gesteld vanaf 1 januari 2022. Dat is erg goed nieuws voor u. Want in de nieuwe wettekst staat nergens meer te lezen dat er voor de oude inbrengen een minimumkapitaalvereiste geldt.

Na een zeer verwarrend statement van de minister van Financiën, staat het besluit nu eindelijk vast. Op een nieuwe vraag over het VVPRbis-stelsel voor CommV en VOF, verscheen finaal het goede nieuws: “In het geval van de in uw vraag bedoelde vof zullen de bij de oprichting van de vennootschap uitgegeven aandelen eveneens in aanmerking kunnen komen voor het VVPRbis stelsel.”

Concreet: Eerder kon u als (sinds 1 juli 2013) opgerichte VOF of CommV, met een lager kapitaal dan de minimumvereiste, niet genieten van VVPRbis voor dividenden toegekend vanaf 1 januari 2022. Vanaf nu kan dat dus wel!

Wat met uw roerende voorheffing?

Misschien bevindt u zich wel in de situatie waarbij u in de afgelopen maanden dividenden heeft uitgekeerd uit uw VOF of CommV en dit met inhouding aan het gewone tarief van 30%. Door de nieuwe verduidelijking van de minister van Financiën kan dit wel eens onterecht zijn en had dit slechts een inhouding van 20% of zelfs 15% moeten zijn. Uiteraard onder voorbehoud dat alle voorwaarden zijn voldaan.

Bekijk dus grondig met uw Fidiaz-expert hoe u met uw vennootschap een aanvraag tot terugvordering indient.

Doe je zaak groeien. 

Al meer dan 48 jaar lang begeleidt en adviseert Fidiaz bedrijven en ondernemers op het vlak van boekhouding en fiscaliteit. Kom nu te weten hoe wij jouw zaak versterken.

Plan een afspraak