Ondernemer in de kijker

Share
Het verhaal van Saïd El Khadraoui

De klimaattransitie: een opportuniteit om je bedrijf naar een hoger niveau te tillen

Actoren in de samenleving en in de economie laten begrijpen wat de klimaattransitie nu juist betekent en hen op die manier helpen zich aan te passen én er de vruchten van te plukken, dat is de missie van Impact Lab. Met een veelzijdig professioneel verleden als onder andere parlementslid en adviseur duurzame ontwikkeling, helpt Saïd met zijn bedrijf Impact Lab organisaties opnieuw klaar te zien in de steeds wijzigende en verstrengde regelgeving die vanuit de Europese Unie aan hen worden opgelegd.

 

Saïd El Khadraoui

 

Zesenveertig jaar en ondertussen een uiteenlopend parcours achter de rug, Saïd El Khadraoui is een man met ervaring wanneer het aankomt op de klimaatsverandering. Hij startte zijn carrière als jonge diplomaat en verhuisde al vroeg naar New York. Toen al was hij politiek actief. Zo kwam hij na terugkomst in de Leuvense gemeenteraad terecht en werd hij schepen. Saïd zetelde een tijdje in het parlement, om nadien de switch te maken naar het Europees Parlement waar hij elf jaar actief was. “Tot 2014, dan heb ik een switch gemaakt om meer achter de schermen te werken. Eerst gedurende vijf jaar bij de Europese Commissie, als adviseur duurzame ontwikkeling in het team van Jean-Claude Juncker, daarna als freelance adviseur over die thema’s waar ik heel vertrouwd mee geraakt ben: de Europese Green Deal, de klimaattransitie,... Het was het begin van een nieuwe carrière.”

 

“Er staat heel veel te veranderen en bedrijven die dit niet zien aankomen zullen in de problemen komen en verdwijnen uit de markt.” - Saïd El Khadraoui

 

Impact Lab

 

Impact Lab is een creatieve start-up die ondernemingen op maat gemaakt advies biedt om het hoofd te bieden aan de enorme impact die de klimaatveranderingen met zich meebrengen. “De verwachting bestaat dat extreme weersomstandigheden zullen toenemen en dat dit de economie op allerlei manieren zal treffen,” begint Saïd. “Activa zullen schade ondervinden door hittegolven, overstromingen,... de aanvoerlijnen van uw bedrijf kunnen hierdoor geraakt worden.” Maar er zijn ook andere risico’s aan verbonden. Door de klimaatopwarming verwacht men natuurlijk dat overheden maatregelen zullen nemen om dit tegen te houden. “Er ontstaan nieuwe spelregels, nieuwe normen,... er staat heel veel te veranderen en bedrijven die dit niet zien aankomen zullen in de problemen komen en verdwijnen uit de markt.”

 

waterdrop

 

“Naast de risico’s bieden deze veranderingen natuurlijk heel veel opportuniteiten voor bedrijven,” gaat Saïd verder. “Door hen te laten begrijpen wat er gaande is en hen te helpen de switch te maken van uitdaging naar kans, helpen we hen om van iets wat initieel als negatief werd ervaren een positief verhaal te maken waardoor jobs gecreëerd kunnen worden, de levenskwaliteit verbeterd kan worden,...” 

"Door bedrijven te laten begrijpen wat er gaande is, kunnen we hen helpen de switch te maken van uitdaging naar kans." - Saïd El Khadraoui

Saïd werkt met verschillende opdrachtgevers waaronder Leuven 2030, een organisatie die werd opgericht door universiteiten, de stad, een zestigtal bedrijven en NGO’s die de klimaattransitie in Leuven aan het uittekenen en implementeren zijn. Ik ben voor hen “Europa expert” en probeer hen te gidsen door de Europese regelgeving.”

 

De ambities op Europees niveau vertalen

 

Als in-house adviseur duurzame ontwikkeling bij de think tank van de Europese Commissie, raakte Saïd vertrouwd met alles wat ertoe doet wanneer het om de klimaattransitie gaat. “Op Europees niveau zie je hele hoge ambities om de gevolgen van de klimaatsverandering in te perken. Denk aan de fameuze Green Deal waarmee Europa tegen 2050 klimaatneutraal wil zijn en tegen 2030 de uitstoot met 55% wil verminderen ten opzichte van 1990. Dit soort doelstellingen zitten momenteel volop in een stroomversnelling.”

 

Nature

 

Met Impact Lab biedt Saïd advies in verschillende sectoren. “Wat ik eigenlijk doe is een soort consultancy rol spelen. Morgen ga ik bijvoorbeeld een voordracht geven voor een grote aannemer. Mijn rol is dan om hen duidelijk te maken waarover de Green Deal gaat en hoe dit de bouwsector zal beïnvloeden. Ik help hen er dan bij om hierop te anticiperen, innovatief te denken en op maat gemaakte oplossingen en businessmodellen te ontwikkelen.”

 

De rol van Fidiaz

 

Saïd is naast zijn activiteit als adviseur duurzame ontwikkeling ook mede-oprichter van “De Hoorn” in Leuven. De Hoorn is een multifunctionele hub waar je kan werken, dineren, evenementen organiseren,... Fidiaz verleent hier ook enkele dagen per week boekhoudkundig advies. “Zo ben ik terecht gekomen bij Jens Raes,” vertelt Saïd. “Hij hielp me met wat er allemaal komt kijken bij de opstart van een vennootschap.” 

 

veld

 

“De samenwerking verloopt heel vlot. Mijn directe contactpersoon is Sofie Lamens, zij volgt alles heel goed op,” gaat Saïd verder. “Ik heb natuurlijk wel wat buitenlandse klanten. Hierbij rijzen toch vaak nog vragen over bijvoorbeeld de vrijstelling van btw voor Europese instellingen en dergelijke. Ik heb hier dankzij Fidiaz al heel veel over bijgeleerd.” 

 

Een tip voor jonge ondernemers

 

Saïd startte zijn onderneming aan het begin van de coronacrisis. “In mijn geval leek het de beste optie om het alleen te doen, maar ik denk dat je in een kleine groep van gelijkgestemden met complementaire skills een heel mooi verhaal opstarten. Ga op zoek naar goede expertise en mensen die je ervaringen kunnen bieden. Je eigen gebrek aan ervaring kan je een stukje opvangen wanneer je met mensen die complementaire skills bezitten in zee gaat. Dit werkt natuurlijk enkel wanneer je dezelfde visie hebt over waar je met je start-up naartoe wil gaan.”


 

Wil jij met je bedrijf ook op de trein van duurzame ontwikkeling springen, maar weet je niet helemaal hoe? Bezoek dan de website van Impact Lab en ontdek wat Saïd voor jou en je bedrijf kan betekenen. 

 

Doe je zaak groeien. 

Al meer dan 48 jaar lang begeleidt en adviseert Fidiaz bedrijven en ondernemers op het vlak van boekhouding en fiscaliteit. Kom nu te weten hoe wij jouw zaak versterken.

Plan een afspraak