Ondernemer in de kijker

/
Boekhouden

/
Keerbergen

Share
Het verhaal van An Casters

“Wij zijn dag en nacht bezig met Skygge, maar niets weegt op tegen de vrijheid van het ondernemen.”

An Casters (38) is de rust zelve. Twee en een half jaar geleden liet ze een corporate job vallen om zich volledig toe te leggen op Skygge. Als specialist in zonwering, smart living en buitenleven tilt Skygge gebouwen naar een hoger niveau met slimme oplossingen. An werkt er samen met haar echtgenoot Gunter aan een succesverhaal, maar het is vooral ook een kwestie van hard werken. “Wij staan samen in de modder.”

zqdq

Dat Skygge volop aan het groeien is, mag niet verbazen. Na de horrorhitte deze zomer is zonwering opnieuw helemaal top-of-mind, en dat brengt allerlei nieuwe projecten en uitdagingen met zich mee. An managet het allemaal op dezelfde manier als ons gesprek: kalm, gefocust en beredeneerd. Zo is ook haar Skygge-avontuur begonnen.

“Skygge is ontstaan in 2015,” vertelt ze. “Ik was net bevallen van onze jongste dochter toen Gunter mij kwam vertellen dat hij ‘een idee’ had. Een paar maanden later hadden we een btw-nummer en was Skygge officieel opgericht.”

“Pas op, we hadden wel degelijk een plan. Gunter had bij Somfy gewerkt (een bedrijf gespecialiseerd in automatisatie van zonwering) en had hierin heel wat expertise opgebouwd. Hij merkte dat er nood was aan een bedrijf dat zowel de installatie, de sturing, het programmeren, en het onderhoud op zich nam. Er was dus zeker een markt voor wat we wilden aanbieden.”

Teamwork

Dat An Skygge ging vervoegen, was bijna een vanzelfsprekendheid. “We stonden allebei achter het idee. Bovendien werkte ik achter de schermen al voor Skygge. Ik was ervan overtuigd dat het ons wel ging lukken om samen een bedrijf te leiden: als je al een huishouden hebt en gebouwd hebt kan je veel aan” (lacht). “Privé loslaten op het werk is makkelijk, maar het omgekeerde is veel moeilijker. Het voordeel is dat je er allebei inzit, je staat samen in de modder. Je kan elkaar erdoor helpen tijdens momenten dat het wat moeilijker gaat.”  

“Ik ben nogal analytisch en rationeel. Gunter volgt veel meer zijn buikgevoel. Op die manier zijn we een goede tandem.”

Het takenpakket van An is uitgebreid en gevarieerd. Administratie, boekhouding, HR, projectmanagement, inplannen van interventies, opstellen van offertes, opvolgen van onderhoudscontracten,...min of meer alles waarvoor ze haar analytisch talent kan gebruiken komt aan bod. Daarmee vult ze Gunter, die meer met het commerciële bezig is, perfect aan. “Ik ben nogal analytisch en rationeel. Gunter volgt veel meer zijn buikgevoel. Op die manier zijn we een goede tandem. En we krijgen natuurlijk ook hulp van twee héél geëngageerde medewerkers: Stephanie en Mirek. Zij maken het Skygge-plaatje compleet.”   

Eigen baas

An kan zich geen leven als werknemer meer voorstellen. “Er is geen weg meer terug. Gunter heeft die vrijheid nodig, en ik ook. Vroeger zeiden we wel eens: als het niet goed loopt gaan we wel terug gewoon voor een baas werken, maar ik weet niet of dat nog kan.”

“Geen verantwoording moeten afleggen, dat is fantastisch.”

Zelfs met de nadelen die het zelfstandigenleven met zich meebrengt blijven An en Gunter zeker van hun keuze. “Gunter en ik kwamen allebei uit een directiefunctie met heel wat voordelen. Die dingen geef je op. Ook verlof en ziekte is veel moeilijker te regelen, en je hebt ook een verantwoordelijkheid tegenover je werknemers. Maar daar staat dan weer de vrijheid tegenover om zelf je beslissingen te nemen, om snel te schakelen. Wij werken meer dan vroeger, maar bij een off-day kan je al eens sneller zeggen: ‘Ik spring op de fiets en ga een uurtje zwemmen’. Geen verantwoording moeten afleggen, dat is fantastisch.”

An Casters

An Casters

De band met BlueGround

An werkt al sinds januari 2017 samen met BlueGround. “Voordien hadden we een andere boekhouder, maar we zijn uiteindelijk via BNI bij Jurgen terechtgekomen. Ik kende hem al van bij mijn vorige werkgever. Hij kwam betrouwbaar over en wist waarover hij sprak."

“Een boekhouder moet meer zijn dan iemand waar je gewoon je facturen dropt.”

An weet goed wat ze verwacht van een boekhouder. “Een boekhouder moet meer zijn dan iemand waar je gewoon je facturen dropt, zonder enig advies of analyse,” vervolgt ze. “Met BlueGround zitten we geregeld samen. Ze kennen ons dossier, leggen onze sterktes en zwaktes bloot en geven richting. Ook naar financiële instellingen toe kunnen ze sterke dossiers opstellen. Dat is veel waard.”

Mee met de groei

Skygge is volop aan het groeien. Het bedrijf steunt op drie belangrijke pijlers: de B2B markt (scholen, kantoren, rusthuizen,..), particulieren en het onderhoud van zonweringsinstallaties. Bij die groei is elke tool die bedrijfsprocessen vlotter kan laten verlopen welkom.

“BlueGround heeft ons Yuki aangereikt, een online boekhoudprogramma,” vervolgt An. “Dat heeft ervoor gezorgd dat ik elke dag de temperatuur van het bedrijf kan meten. Omdat het bedrijf zo snel groeit moet ik van week tot week kunnen bekijken waar we staan en niet van kwartaal tot kwartaal. Bovendien spaar ik per week ongeveer twee uur uit om andere zaken in orde te brengen. Dat heeft een directe impact op het bedrijf.”

“Met Yuki spaar ik per week ongeveer twee uur uit. Dat heeft een directe impact op het bedrijf.”

Met haar ervaring kan An al eens een tip meegeven voor toekomstige ondernemers. “Ga op zoek naar goede partners, laat je omringen door de juiste mensen en durf daar desnoods iets meer voor te betalen. Met juist advies win je tijd én geld. Het is een cliché natuurlijk, maar als we toen wisten wat we nu weten, hadden we bepaalde dingen misschien toch anders gedaan.”

“Maar goed: wij willen mensen met een goed idee zeker aansporen om er volop voor te gaan. Gewoon niet vergeten:  ondernemen is geen ‘walk in the park’. Zelfs de grootste ondernemers beamen dat.” 

Ben je als particulier of bedrijf op zoek naar goede zonwering voor je gebouw, of wil je ontdekken hoe je je woning slimmer maakt met smart living oplossingen? Check dan zeker eens wat Skygge allemaal doet via www.skygge.be Ook de Facebookpagina is absoluut een bezoekje waard! 

Doe je zaak groeien. 

Al meer dan 48 jaar lang begeleidt en adviseert Fidiaz bedrijven en ondernemers op het vlak van boekhouding en fiscaliteit. Kom nu te weten hoe wij jouw zaak versterken.

Plan een afspraak