Ondernemer in de kijker

Share
Het verhaal van Axel Ketele, Timberframing

“Ik ben altijd gefascineerd geweest 
door hout”

Axel Ketele (48) is meester in de houtbouw. Van prestigieuze constructies als het Frans Masereel Centrum in Kasterlee tot moderne, ecologische woningen: met een team van zelf opgeleide, gepassioneerde houtspecialisten brengt hij over heel België prachtige projecten tot stand. Een ondernemer pur sang, die vooruit kijkt en voor z’n job leeft. “Als je de dingen graag doet, is het succes verzekerd.”

Axel Ketele, Timberframing

Het eerste wat opvalt als we Axel te pakken krijgen voor een gesprek? Zijn zinnen en anekdotes zijn minutieus opgebouwd, een beetje zoals de structuren die hij elke dag opzet. Het plezier waarmee hij over zijn werk praat, is meteen merkbaar.

“Bouwen met hout is onze hoofdactiviteit,” vertelt hij. “In het begin maakten we bijgebouwen, terrassen, poolhouses, etc. Ondertussen zijn we geëvolueerd naar een bedrijf dat woningen verbouwt of uitbreidt in de lengte of in de hoogte, tot het bouwen van volledige houten woningen. Tot onze blijdschap weet men ons ook meer en meer te vinden voor de atypische projecten van houtstructuren waar niemand echt raad mee weet.”

"Timberframing staat voor het bouwen van klassieke zichtbare gebinten in hout met behulp van de hedendaagse technologieën en technieken. "

“Eigenlijk gaat ons hart uit naar de paal en balk techniek, geïnspireerd door de eeuwenoude gebinten met hun pen-gat verbindingen,” vervolgt Axel. “Daaraan werd ook de bedrijfsnaam ontleend: Timberframing staat voor het bouwen van klassieke zichtbare gebinten in hout met behulp van de hedendaagse technologieën  en technieken. Daarnaast beheersen we als geen ander de houtskeletbouw en de nieuwe materialen zoals CLT en LVL. De leidraad is altijd het materiaal “hout” dat ingezet wordt in functie van esthetiek en stabiliteit. Elk project komt tot stand in nauwe samenwerking met architect, studiebureau en bouwheer.”

De liefde voor hout

Waarom hout? “ Ik ben er altijd door gefascineerd geweest,” vervolgt Axel. “Oude schuren, dakconstructies die de tand des tijds doorstaan,... Het is gewoon een prachtig materiaal waar je heel wat mee kan doen.” Het spreekt tot de verbeelding dat hardwerkende mensen met een enorme vakkennis erin slaagden om torenhoge gebouwen op te richten met behulp van de meest eenvoudige gereedschappen. Deze structuren getuigen van een rijk verleden en vervullen op vandaag nog steeds hun initiële functies zoals destijds.”

“Ook wij voelen zeer sterk de drang om mooie zaken te bouwen met de stempel van vandaag, om deze na te laten aan onze kinderen en zo verleden, heden en toekomst te verenigen.”

De interesse in bouwen met hout neemt spectaculair toe. Dat heeft volgens Axel met een aantal factoren te maken.

“Mensen vinden het ecologisch aspect steeds belangrijker."

Dat speelt mee in hun beslissingspatroon: ze willen energiezuinig zijn en doorgedreven thermisch isoleren. Bovendien is hout CO²-neutraal en het meest energiezuinige bouwmateriaal bij productie. Vroeger was de vraag steeds: bouwen we traditioneel, of met hout? Nu kiest men resoluut voor hout, en ook architecten trekken die kaart. Het voordeel is dat je heel moeilijke structuren kan maken en qua overspanningen minstens evenveel mogelijkheden hebt dan met beton of staal. Bovendien is het ook een esthetische keuze: hout ziet er fantastisch uit. Hout verleidt door z’n vorm, textuur, kleur, z’n aanvoelen; de natuur in huis !”

Axel Ketele, Timberframing

Axel Ketele, Timberframing

Een goed geolied team

Een bouwbedrijf leiden is geen sinecure. Ook bij Axel is het elke dag goochelen om alles geregeld te krijgen. “In de houtbouw is voorbereiding cruciaal. Elk project wordt tot in de kleinste details uitgetekend in CAD-3D. Op basis van deze tekeningen wordt het hout gezaagd en bewerkt. Elk onderdeel wordt genummerd, in de mate van het mogelijke worden hele delen vooraf geassembleerd in de werkplaats, om als een geheel naar de werf gebracht te worden en daar met behulp van een kraan te worden geplaatst. Dit zorgt voor een sterk gereduceerde bouwduur. Vooraleer de werf te betreden hebben wij 3 à 6 weken voorbereiding. Planning is daarbij héél belangrijk. We willen onze vijf werknemers correct en efficiënt aan het werk krijgen, en vooral ook veilig. Van het maken van tekeningen tot de opvolging op de werf: wij hebben alles in eigen handen. Gelukkig is mijn vrouw een grote hulp. Zij neemt ons personeelsbeleid, administratie en een deel van de boekhouding voor haar rekening.”

"Mijn vrouw is een grote hulp. Zij neemt ons personeelsbeleid, administratie en een deel van de boekhouding voor haar rekening.”

Axel is duidelijk trots op het team dat hij heeft samengesteld. “De meeste van mijn jongens zijn gasten die recht van de schoolbanken komen, bij mij begonnen zijn, en véél geleerd hebben. Die overdracht van kennis vind ik fantastisch, je geeft en krijgt er ook heel wat voor terug.” Toch komt er ook een drukkend verantwoordelijkheidsgevoel bij kijken. “Het is zeker niet altijd makkelijk. Als zaakvoerder ben je op alle fronten altijd de eerste en de laatste. Als je stilstaat bij de financiële impact van een bedrijf, de kosten, de torenhoge investeringen,...dat kan allemaal nogal overweldigend zijn. Maar als ondernemer moet je vooruit denken, er voortdurend blijven in geloven en vertrouwen koesteren.”

Groeien als zelfstandige

Het zelfstandigenleven zit Axel overduidelijk als gegoten. “Ik zou nooit meer voor een baas willen werken,” vertelt hij. 
“De vrijheid die je hebt, de beslissingsmacht om de dingen te doen zoals je ze zelf voor je ziet, de autonomie, de polyvalentie van de functie, dat zijn de belangrijkste pluspunten. Niemand moet mij iets dicteren.” Toch is ook het creëren van meerwaarde één van Axels belangrijkste drijfveren. “Dat ik iets bouw dat er binnen 200 jaar nog staat, geeft een grote innerlijke voldoening. Wij gaan altijd voor het best mogelijke resultaat. Ik wil telkens opnieuw trots zijn op het werk dat ik gerealiseerd heb.”

“Dat ik iets bouw dat er binnen 200 jaar nog staat, geeft een grote innerlijke voldoening."

Axel ziet Timberframing als een groeiverhaal. “We hebben zeker en vast het potentieel. We hebben een perceel grond kunnen kopen in een industriezone waar dit jaar een exclusieve houten industriële hal komt. Verder investeerden we ook in de uitbouw van ons wagenpark, kranen, vrachtwagen, etc. Met een betere infrastructuur kunnen we op korte termijn sterk groeien. Ook in onze mensen hebben we volop geïnvesteerd: een tekenaar en een projectopvolger hebben ons team vervoegd. Het is één grote familie: iedereen voelt zich hier thuis, ze kennen het bedrijf en het werk, hebben potentieel en delen dezelfde passie. Wij zijn een beetje van alle markten thuis, waardoor we een breed scala van technieken kunnen aanwenden. Alle elementen zijn aanwezig. Bovendien, als je de dingen graag doet, is het succes verzekerd !”

De band met BlueGround

Hoewel Axels vrouw de dagelijkse boekhouding op zich neemt ( registratie, aankoop, verkoop, betalingsverkeer,... ) werkt hij al sinds 2008 met BlueGround samen. Axel begon als zelfstandige in bijberoep, daarna als zelfstandige, daarna de bvba, gevolgd door een beheersvenootschap. Bij al deze etappes verzorgde BlueGround de btw-aangiftes, het fiscale luik, het functioneren van het bedrijf en allerlei soorten optimalisaties.

“BlueGround is een vooraanstaand bureau: ze bepalen mee de strategie van je bedrijf, introduceren ons bij partners, geven deskundig advies, voeren fiscale optimalisaties door en denken natuurlijk ook aan het privéverhaal.”

"Sommigen willen groeien, anderen blijven liever kleinschalig,...daar moet je strategie op afgestemd worden.”

“Van bij het prille begin in 2008 was Patrik Peeters mijn boekhouder. Ik heb een goede band met hem, en met andere relatiebeheerders die sindsdien met mijn dossier aan de slag zijn, waaronder Sonia Cardoen,” vervolgt Axel. “Ik verwacht een aantal dingen van een boekhouder: inlevingsvermogen, perfecte kennis van de laatste wetswijzigingen, evoluties in de fiscale wereld, een netwerk voor aanverwante diensten...en natuurlijk moeten ze ook jouw verwachtingen als bedrijfsleider goed inschatten en erop inspelen: sommigen willen groeien, anderen blijven liever kleinschalig,...daar moet je strategie op afgestemd worden.”

Als ondernemer wil je loon naar werk maar wil je ook continuïteit en zekerheid. Dit is waar BlueGround ons absoluut tegemoetkomt door maximaal fiscaal rendement na te streven binnen een strak legaal kader. Dit is telkens een evenwichtsoefening op het scherp van de snede, maar voor Timberframing doet BlueGround alvast uitstekend werk.”

Heb je bouwplannen en ben je benieuwd naar de mogelijkheden van bouwen met hout? Of ben je gewoon benieuwd naar de verschillende realisaties van Timberframing? Je kan de projecten volgen via de website, Facebookpagina of contact opnemen via axel@timberframing.be

Doe je zaak groeien. 

Al meer dan 48 jaar lang begeleidt en adviseert Fidiaz bedrijven en ondernemers op het vlak van boekhouding en fiscaliteit. Kom nu te weten hoe wij jouw zaak versterken.

Plan een afspraak