Ondernemer in de kijker

Share
Het verhaal van Anne-Mieke de Clerq voor vzw De Verliefde Wolk

"Het hoofddoel van vzw De Verliefde Wolk is voor mij welzijn"

Ervoor zorgen dat ook kinderen uit een kwetsbaar leefmilieu een fijne beleving van naschoolse en buitenschoolse activiteiten meekrijgen, dat is waar men het bij vzw De Verliefde Wolk voor doet. Voor deze eindejaarseditie van de nieuwsbrief geven we het woord aan Anne-Mieke de Clerq (48), directrice van vzw De Verliefde Wolk. “Het hoofddoel van de Verliefde Wolk is voor mij welzijn, zowel van de kinderen, als van de ouders als van het personeel.”

DVW

Een liefde voor Sint-Jans-Molenbeek, tot op vandaag

Het volgen van een lerarenopleiding zo’n tiental jaar geleden, bracht voor Anne-Mieke een totale carrièrewending teweeg. Ze besloot eerst zelfstandig een kinderdagverblijf te openen. Toen ze de zaak overliet en begon als vervangende kleuterleerkracht in de Vier Winden school te Sint-Jans-Molenbeek, sloeg de vonk over. “Ik was gebeten door de context, het multiculturele wat Sint-Jans-Molenbeek kenmerkt. Iets wat ik eigenlijk niet kende vanuit mijn woonplaats in Vlaanderen.”

Na deze vervangopdracht ging Anne-Mieke aan de slag als coördinator brede opvang voor de gemeente Sint-Jans-Molenbeek, wat later omgevormd werd tot de vzw De Molenkatjes. “In 2017 ben ik dan gaan werken bij vzw De Welvaartkapoen als vestigingsverantwoordelijke voor IBO Havenwijk, een deelwerking van vzw De Welvaartkapoen. Op 1 januari 2020 is de vzw De Verliefde Wolk door overdracht van bedrijfstak ontstaan uit vzw De Welvaartkapoen. Toen is mij gevraagd de functie van directeur op mij te nemen, waar ik met veel plezier op heb toegezegd. 


 

De missie van vzw De Verliefde Wolk

We zijn een buitenschools opvanginitiatief. Dit wil zeggen dat we alle schoolgaande kinderen van de basisschool, van onthaalklas tot en met zesde leerjaar, opvangen na school, tijdens schoolvrije dagen en tijdens schoolvakantie,” vertelt Anne-Mieke. Door de ligging in Sint-Jans-Molenbeek, en dan vooral in historisch Molenbeek, bestaat een groot aantal van de kinderen uit kinderen afkomstig uit een kwetsbaar leefmilieu. 

 

DVW6

 

De kinderen kunnen bij De Verliefde Wolk terecht voor zowel interne als externe activiteiten die gaan van sport, spel en knutselen tot externe museumbezoeken, boottochten, spel in het park,... Daarnaast slaat de vzw ieder jaar de handen in elkaar met externe partners voor activiteiten die gaan van kleuterdans en percussie-atelier tot muurklimmen bij organisatie JES. 

“We proberen de kinderen een zo gevarieerd mogelijk aanbod van naschoolse activiteiten te bieden, zodat ook kwetsbare gezinnen kennis kunnen maken met de verschillende vormen van sport en cultuur.” 

Op schoolvrije dagen en vakantiedagen werken de voltijdse kinderbegeleiders een dagplanning uit. “Daarbij zien we erop toe dat de kinderen een zo gevarieerd spel - en educatief aanbod krijgen. We proberen hierbij zo breed mogelijk te gaan, zodat kwetsbare gezinnen kennis kunnen maken met verschillende vormen van sport, cultuur en evenementen in de buurt,” vervolgt Anne-Mieke. 


 

De drijvende kracht achter de vzw: onze medewerkers

“De Verliefde Wolk, dat ben ik natuurlijk niet alleen,” zegt Anne-Mieke. “We hebben een fantastisch team dat alle dagen heel hard werkt. Het is dus wel hard werken, maar we krijgen hier zo veel voor terug van de kinderen.” De vzw telt een vijfentwintigtal opvang begeleiders, deze zijn verspreid over drie vestigingen. “Zonder de terreinwerkers ben ik niks en zou de vzw helemaal niet bestaan. Alle pluimen dus naar hen.” 

“We hebben een fantastisch team dat alle dagen heel hard werkt. Het is dus wel hard werken, maar we krijgen hier zo veel voor terug van de kinderen.”

Daarnaast bestaat de staff uit twee vestigingsverantwoordelijken, Kelly Coucke en Lillit Sargian, een administratief medewerker Kadrye Yildrim en Hafsa Saddik verantwoordelijke personeelsdienst en preventieadviseur. “Onze bestuurder, Bruno Houthoofd, werkt bij KBC en heeft ons al enorm geholpen met donaties van bureaumateriaal en dergelijke. We zijn hen hier heel dankbaar voor,” aldus Anne-Mieke. 

Kadryé

Doordat De Verliefde Wolk in Molenbeek gevestigd is, bestaat het personeelsbestand uit een waaier van nationaliteiten. “Dit heeft absoluut zijn voordeel, want de kinderen die we opvangen zijn multicultureel. Zij vinden echt aansluiting bij mekaar en ook de communicatie loopt hierdoor heel vlot.” 

 

De rol van Fidiaz

Vzw De Verliefde Wolk maakte tot 1 januari 2020 deel uit van vzw De Welvaartkapoen, ook klant bij Fidiaz. “Om het opvolgen van de splitsing en de boekhouding van de splitsing correct te laten verlopen, was het de beste keuze om met Fidiaz verder te gaan,” zegt Anne-Mieke. “Het contact met Kim, en nu tijdens haar zwangerschapsverlof met Marieke, verloopt prima. Indien nodig schakelen we Steven Verbaanderd in en die man zijn service is uitstekend te noemen. We zijn heel tevreden.”

“Kim heeft maar een half woord nodig en ze weet waarover we het hebben. Het is fijn om iemand achter je te hebben met zoveel kennis van zaken.” 

Verder hebben Steven en Kim volgens Anne-Mieke gezorgd voor een duidelijke en grondige uitleg over wat de vzw zelf kan doen om de boekhouding bij te houden. “Kim heeft hier ook een grote rol gespeeld. Het is voor ons heel duidelijk wat we zelf kunnen doen. En wanneer we hulp nodig hebben staan ze altijd klaar voor ons. Kim heeft maar een half woord nodig en ze weet waarover we het hebben. Het is fijn om iemand achter je te hebben met zoveel kennis van zaken.” 

DVW4

 

Vooruitkijken

Vzw De Verliefde Wolk is, zoals alle IBO initiatieven, enorm benieuwd naar hoe het nieuwe decreet voor de sector er zal uitzien, welke vorm dit zal aannemen en hoe de uitrol hiervan zal verlopen. “We kijken uit naar een duidelijk nieuw kader van het nieuwe decreet, hoe dit zal ingevuld worden en hoe wij op onze beurt onze rol hierin kunnen vervullen zodat buitenschoolse kinderopvang haalbaar blijft.”

 

Tot slot: een tip voor alle ondernemers 

Ongeacht de soms moeilijke omstandigheden en beïnvloedende factoren voor je onderneming, blijft Anne-Mieke van de overtuiging dat men als directie het welzijn van alle medewerkers ter harte moet nemen. “Het vinden van personeel in de kinderopvang is niet gemakkelijk. Maar het welzijn bewaken van je medewerkers is in iedere sector van groot belang. Blijf hen dagelijks motiveren en belast hen niet te veel met wat er achter de schermen speelt. Mijn tip voor ondernemers is daarom: zet je oren en ogen open en probeer het probleem voor te zijn, door goed te luisteren en te kijken wat er leeft op het terrein”. 

 

Doe je zaak groeien. 

Al meer dan 48 jaar lang begeleidt en adviseert Fidiaz bedrijven en ondernemers op het vlak van boekhouding en fiscaliteit. Kom nu te weten hoe wij jouw zaak versterken.

Plan een afspraak