Share

Geïndexeerde onkostenvergoeding voor buitenlandse dienstreizen

Voor het eerst sinds 2018 gelden er nieuwe onkostenvergoedingen voor buitenlandse dienstreizen. Deze vergoedingen werden in februari 2023 aangepast en geïndexeerd. Benieuwd wat de belangrijkste veranderingen zijn? We informeren je graag!

Wanneer is dit interessant?

Maak je als bedrijfsleider of werknemer regelmatig buitenlandse dienstreizen? Dan kan je via jouw vennootschap of werkgever een forfaitaire dagvergoeding ontvangen. Deze vergoeding is belastingvrij en vrij van sociale bijdragen.

Wat is er nieuw?

In februari 2023 zijn de logementsvergoeding en forfaitaire dagvergoeding voor dienstreizen naar het buitenland aangepast. Ze verschenen in het Belgisch Staatsblad en treden meteen in werking.
 
We sommen de belangrijkste verandering voor je op:
  • De logementsvergoeding omvat de overnachtings- en ontbijtkosten. Ook kleine uitgaven zoals maaltijden, drank, plaatselijk vervoer en andere kosten worden gedekt wanneer een werknemer of bedrijfsleider voor minstens 10 uur in het buitenland verblijft.
     
  • De nieuwe forfaitaire dagvergoedingen houden rekening met de ontbijtkosten die voortaan opgenomen zijn in de logementsvergoeding. Er is dus geen aftrek van 15% van de forfaitaire dagvergoeding meer als de logementskosten ook het ontbijt omvatten.
     
  • Als een personeelslid buiten het hotel ontbijt, dan kan dit terugbetaald worden als hij/zij een factuur binnen de grenzen van de maximale logementskosten kan voorleggen.
Sinds de nieuwe landenlijst werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad, zijn ontbijtkosten dus niet langer inbegrepen in de dagvergoeding. Ter vervanging worden ze opgenomen in de logementsvergoeding, die nu niet alleen een vergoeding voor overnachting, maar ook voor ontbijt omvat.
 
Maar let op: de logementsvergoeding is begrensd en moet steeds worden onderbouwd met bewijsstukken. Het bedrag van de vergoeding hangt af van het betrokken land en de duur van jouw verblijf, maar is nog onder voorbehoud van definitieve bevestiging. Je kan ze raadplegen in de nieuwe landenlijst: Nieuwe landenlijst 2023.pdf
 
Heb je vragen over de geïndexeerde onkostenvergoeding voor buitenlandse dienstreizen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met een kantoor in jouw buurt. Wij helpen je graag verder.

Doe je zaak groeien. 

Al meer dan 48 jaar lang begeleidt en adviseert Fidiaz bedrijven en ondernemers op het vlak van boekhouding en fiscaliteit. Kom nu te weten hoe wij jouw zaak versterken.

Plan een afspraak