Share

De strengere WLTP-norm die een hogere CO2 -uitstoot oplevert, moet dan toch niet verplicht gebruikt worden.

Om het aftrekbare percentage van de autokosten en het privé belastbaar voordeel te berekenen kan beroep gedaan worden op twee normen, de NEDC- en WLTP-norm. Deze laatste levert een hogere CO2-uitstoot op dan de NEDC-norm. Vanaf 1 september 2021 zou enkel nog de strengere WLTP-norm gelden volgens het wetsontwerp van de regering. Dit zou betekenen dat voor nieuwe auto’s, aangeschaft vanaf 1 september er minder autokosten aftrekbaar zouden zijn en het voordeel alle aard (VAA) hoger zou liggen.

Goed nieuws nu, want deze regel werd niet behouden in het wetsontwerp over de ‘vergroening’ van auto’s tegen het jaar 2026. Dit betekent dat ook na 1 september 2021 de gunstigere NEDC-waarde van toepassing blijft om de CO2-uitstoot te berekenen. De verplichting om de WLTP-norm te gebruiken vervalt dus, op voorwaarde dat beide normen op het gelijkvormigheidsattest staan.

Doe je zaak groeien. 

Al meer dan 48 jaar lang begeleidt en adviseert Fidiaz bedrijven en ondernemers op het vlak van boekhouding en fiscaliteit. Kom nu te weten hoe wij jouw zaak versterken.

Plan een afspraak